Hai să facem liberare!
E timpul să trecem la fapte!
Având în vedere că așteptările cetățenilor de la autorități și instituțiile statului continuă să nu-și găsească împlinirea, iar situația generală continuă să se degradeze din perspectiva creșterii prețurilor și scăderii nivelului de trai, Asociația pentru Acțiune Civică și Democrație Participativă invită membrii asociației și simpatizanții de pe grupul de Facebook ”România Nesupusă” la acțiune, în vederea creării unui context favorabil pentru toți cetățenii de a-și îndeplini dorințele și realiza aspirațiile.
Găsește mai jos grupul cel mai potrivit pentru tine, capabilitățile, competențele și aspirațiile tale și…
Pentru aceasta...
…va fi nevoie să ne sprijinim unii pe ceilalți, să ne acordăm și să cultivăm încredere reciprocă și să identificăm cele mai potrivite căi de realizare a obiectivelor ce ne interesează pe fiecare personal și pe toți ca și comunitate și să punem în practică ce ne propunem.
Alăturarea la această acțiune, identificarea mijloacelor practice și transformarea năzuințelor noastre în realitate ne aparține și se bazează pe faptul că suntem toți oameni liberi și ne asumăm pe deplin acest statut.
Oricine își dorește să participe este binevenit, participarea este voluntară, inițiativa personală este binevenită, responsabilitatea pentru ceea ce vom realiza ne revine iar beneficiile ne aparțin atât nouă cât și oricăruia dintre semenii noștri, precum și copiilor noștri pentru totdeauna.
Ne așteptăm ca cele mai nobile însușiri umane să-și găsească exprimarea în eforturile și acțiunile noastre actuale și viitoare, să înțelegem că numai prin contribuție directă, dedicație și inovare vom reuși să transformăm societatea în ceea ce ne dorim.
Obiectivele propuse prin statutul asociației vor fi realizate pornind de la o organizare bazată pe capabilități și competențe, puse împreună pe baza disponibilității tuturor celor implicați de a coopera constructiv. Pornind de la această premisă, dorim să înființăm o serie de grupuri de lucru aliniate la obiectivele propuse (bineînțeles, fără a se limita neapărat la acestea – orice inițiativă sau idee utilă merită să fie explorată, dacă își va găsi suporteri și oameni dispuși să o dezvolte).
Tipologia grupurilor...
…ce propunem a fi înființate este următoarea:
- Grupuri de gândire strategică și tactică
- Acestor grupuri așteptăm să se alăture oameni cu capacitatea de a gândi și elabora strategii și direcții de acțiune care să țină seama de contextul actual, limitările existente, precum și de contextul legislativ, astfel încât acțiunile noastre să respecte legea și să prevină posibile efecte negative nedorite asupra membrilor
- Capacitatea de a gândi creativ, inovativ și holistic va fi una dintre principalele însușiri a membrilor acestui tip de grup
- Orientarea spre abordări practice este de asemenea încurajată
- Aceste grupuri se pot înființa oriunde, la nivel central sau local, pentru a încuraja identificarea de soluții la orice probleme
- Grupuri de inițiativă
- În aceste grupuri invităm oamenii orientați spre acțiune, care să preia inițiativa, pornind de la direcțiile și strategiile identificate, să o experimenteze la o scară mică (pentru început), să propună ajustările necesare (care să fie luate în considerare de grupurile de gândire strategică și tactică în vederea ajustării strategiilor și direcțiilor de acțiune)
- Din nou, gândirea creativă și orientarea spre soluții practice sunt de maximă importanță pentru apartenența la acest tip de grup
- La fel, astfel de grupuri se pot constitui oriunde și la orice nivel
- Grupuri de acțiune
- Acestea sunt grupurile care vor pune în practică acțiunile concepute de grupurile de gândire strategică și tactică și testate de grupurile de inițiativă
- De asemenea vor furniza feedback celorlalte grupuri în vederea optimizării felului în care se desfășoară acțiunile
Bineînțeles...
…comunicarea între aceste grupuri va fi permanent deschisă și fiecare astfel de grup va desemna persoane responsabile pentru comunicare. De asemenea este critică existența de capabilități de management de proiect, care să permită evaluarea rapidă și lucidă a fezabilității proiectelor propuse în vederea prioritizării și implementării cu maximum de eficiență.
Inițiativele sau propunerile pot veni de la oricine si pot fi transmise oricui. Diferențele între grupuri se referă capabilitățile și competențele utile acestora și nu reprezintă relații ierarhice.
Oricine este liber să se alăture oricărui grup, atâta vreme cât consideră că are competențele și capabilitățile necesare de a aduce valoare în activitățile desfășurate. De asemenea, nu este un motiv de dezamăgire sau de frustrare personală dacă nu vă găsiți locul într-un grup anume sau într-o anumită categorie de grup – puteți oricând schimba grupul sau crea altul nou, dacă este nevoie.
Orice idee, inițiativă, program, direcție de acțiune este utilă dacă găsește susținători în comunitate în vederea punerii în practică. Din nou, nu este un motiv de dezamăgire sau frustrare dacă inițiativa cuiva nu găsește susținători – puteți reveni cu alta sau să va alăturați altui grup care se bucură de susținere, dacă inițiativa pe care o propune vi se pare utilă și realizabilă.
Toate inițiativele vor fi publicate pe forumul de pe site-ul romanianesupusa.ro.
Pornind de la obiectivele propuse în statutul asociației, propunem (pentru început) formarea de grupuri de lucru pe următoarele direcții:
Direcția economico-socială – crearea ”plasei de siguranță”
- Asigurarea hranei
- Identificarea și punerea în practică de mecanisme și sisteme de a pune împreună producătorii cu consumatorii, altele decât prin intermediul lanțurilor de distribuție clasice și a marilor retail-eri
- Asigurarea forței de muncă necesare în ajutorul producătorilor
- Constituirea de cooperative de producție și de consum în comunitate
- Asigurarea adăpostului
- Identificarea de noi modalități de construcție rapidă și ieftină de spații de locuit
- Asigurarea forței de muncă necesare pentru amenajări, construcții etc. prin întrajutorare/cooperare
- Identificarea de modalități alternative de asigurare a accesului la apa, energie electrică, căldură
- Asigurarea accesului la asistența medicală
- Conceperea de sisteme alternative, comunitare, de asistență medicală
- Asigurarea accesului la educație
- Concepte alternative de educare a celor mici într-un spirit inovativ, practic și orientat spre dezvoltarea de capabilități utile pentru viitor, gândire critică, creativă, autonomie etc.
- Crearea de sisteme de schimb alternative
- bazate sau nu pe tehnologie, în vederea înlesnirii schimbului și a cuantificării contribuției fiecărei persoane la binele comunității (Paraleul)
Direcția informării și comunicării
- Crearea de noi vehicule media independente, în serviciul comunității, care să acopere
- Necesarul de informare al comunității cu privire la realitatea obiectivă, redată în mod neutru și responsabil prin canalele disponibile (conținut media, buletine informative locale/naționale)
- Comunicarea către și între grupuri și comunități
- Crearea de noi capabilități și modalități de comunicare, alternative, independente de serviciile oferite de operatori și reziliente în caz de indisponibilitate a energiei electrice, Internetului, a unor echipamente uzuale etc.
- Explorarea de spectre noi de frecvențe libere
- Explorarea de rețele alternative de comunicații independente
Direcția implicării politice de la nivelul societății civile
- Identificarea de domenii critice pentru introducerea de inițiative legislative care să reprezinte interesele comunității și a cetățenilor în general
- Definirea de pachete legislative și dezbaterea lor în comunitate și nu numai
- Organizarea infrastructurii necesare pentru strângerea de semnături în vederea introducerii lor în dezbaterea politică
- Identificarea zonelor și modalităților de acțiune civică orientate spre protejarea drepturilor, libertăților și intereselor cetățenilor în general
- Prin participarea la procesele legislative sau administrative ale structurilor politice și administrative actuale
- Identificarea, documentarea, publicarea și sancționarea abuzurilor de putere asupra cetățenilor, membrii ai comunității sau nu
- Identificarea de reprezentanți de încredere ai comunității care să fie promovați pentru funcții politice și administrative, locale sau centrale
- Crearea de expresii artistice care să satirizeze fără frică anomaliile acestei realități artificiale și ale neaveniților care ne conduc.
- Implicarea artiștilor ce se consideră liberi în crearea de muzică, caricatură, satiră, stand-up comedy și orice altă expresie artistică menită să ridice moralul comunității și să transmită cât mai eficient mesajul nostru.
Toate acestea...
…pot fi abordate în orice ordine și în orice moment, de către oricine este motivat sa-și asume să o facă. Lista poate fi adăugită oricât și de către oricine, atâta vreme cât propunerile trezesc interesul comunității și găsesc oameni care își doresc să-și asume punerea lor în practică.
Pornim cu toții de la premisa că suntem cu toții liberi și ne asumăm această libertate, că suntem dispuși la cooperare și întrajutorare, că îi înțelegem și îi respectăm pe semenii noștri și că societatea pe care ne-o dorim va fi rezultatul efortului colectiv dar și al dedicării individuale.
Nu mai suntem în situația în care să ne spună cineva ce sa facem, nici să așteptăm de la cineva sa facă ce spunem – noi ne propunem, noi găsim calea și modalitățile, noi punem în practică, noi ne asumăm consecințele, noi ne bucurăm de beneficii, împreună cu toți cei asemeni nouă.