Notifications
Clear all

Manifest pentru Democratie

8 Posts
2 Users
0 Reactions
78 Views
(@rp34ro)
Active Member
Joined: 2 ani ago
Posts: 4
Topic starter  

Ca un follow-up la comentariul meu de pe FB, revin cu o initiativa pe care cred ca societatea civila (noi toti, interesati de soarta democratiei) este obligata sa o urmeze, si anume: controlul politicienilor. Putem discuta la infinit despre diverse actiuni pe care le putem lua pentru a imbunatatii starea de fapt (dezastruoasa) a tarii, dar daca e sa identificam solutii pe termen lung care pot aduce o imbunatatire considerabila a democratiei, atunci cred eu singura solutie reala e sa avem mecanisme prin care societatea civila poate controla mai bine cine ajunge si in ce conditii ramane in Parlament. Nu te poti astepta sa ai legi ale justitiei corecte (de fapt legi in orice alt domeniu de interes: educatie, sanatate...) daca cei care sunt acolo pentru a elabora aceste legi sunt nepregatiti, egoisti sau chiar psihopati. Cum putem obtine acest lucru, prin promovarea cu insistenta a unui set de principii din partea societatii civile pentru a fi impuse prin legislatie. Greu de facut, avand in vedere ca politicienii trebuie sa voteze legi prin care puterea lor va scadea. Pentru asta e nevoie de un proiect simplu pentru a definii aceste principii prin consens mai apoi de multa perseverenta in a cere ca acestea sa fie transpuse in legislatie.

Am creat o pagina ca exemplu: http://manifest-pentru-democratie.eu/

Cine doreste sa ajute cu idei, observatii, corectii o poate face aici sau pe acest grup de Telegram: https://t.me/+SX9AzeP_bDQ3M2Y8

As dori sa fac o observatie inca de la inceput. Eu vad acest proiect ca o oportunitate pentru a consolida democratia in principal pentru respectarea Constitutiei si mai ales a drepturilor fundamentale inscrise atat in Constitutie cat si unele internationale sau europene (ex. Conventia de la Oviedo). Consider ca nici o lege nu valoreaza mai mult de o ceapa degerata atat timp cat e incalcata Constitutia sau viata in sine nu merita traita in conditiile violarii drepturilor fundamentale. Nu vad acest proiect ca pe unul nationalist sau suveranist, desi in conditiile actuale o clasa politica pregatita ar fi aparat mai bine interesul national. Spun asta pentru ca foarta multa lume nu stie sa faca diferenta intre patriotism si nationalism si cu atat mai mult, multi nu inteleg ca aceste concepte sunt servite cel mai bine prin consolidarea democratiei si a respectului drepturilor fundamentale. Asadar doar o democratie consolidata poate garanta respectarea Constitutie, iar fara Constitutie nimic altceva nu mai e respectat...

This topic was modified 2 ani ago by rp34ro

   
Quote
Topic Tags
(@admin)
Member Admin
Joined: 3 ani ago
Posts: 15
 

Multumim pentru propunere. Am mutat postarea la sectiunea "Initiative legislative" pentru ca nu are relevanta legat de croirea propriei realitati care sa ne permita sa traim cu adevarat liberi.

Personal privesc cu scepticism directia politica pentru ca nimeni din "stabiliment" va vota ceva ce ii va limita din privilegiile inerente de "demnitar".

Ideea este sa ne exprimam libertatea in mod direct, la nivelul societatii, facand ceea ce este util pentru propria noastra existenta, ci nu sa ne cersim libertatea de la politicieni. E ca si cand as vrea sa beau apa de la o fantana pe care scrie interzis si ma duc sa il conving pe cel care a pus semnul ca trebuie sa faca ceva in privinta semnului pentru ca eu sa pot bea apa de acolo - ce sanse de reusita sunt? Nu mai bine ma duc mai incolo si imi sap propria fantana? Si ii invit pe toti cei care vor sa bea de acolo.

Exemplul este mult simplificat, dar asta este tocmai pentru a face diferenta intre abordari - nu poti convinge hotul, mincinosul sau batausul sa-si schimbe comportamentul, atata vreme cat tocmai acel comportament ii aduce avantaje.

Putem bineinteles sa incurajam si initiative legislative, pentru a avea o prezenta si pe acest front. Contributia necesara se extinde insa la mai mult decat un set de motivatii si principii. Aici trebuie gandite strategii, modalitati de actiune, continut de documente si de actionat propriu-zis. Oricat de multa lume ar fi de acord cu propunerea Dumneavoastra, numarul de pasi pana la punerea ei in aplicare nu il cunoaste nimeni. Da, vrem sa facem asta, dar cum?

In aceasta sectiune puteti propune si incerca sa constituiti un grup de gandire strategica pe aceasta tema, care sa identifice tot ce este necesar pentru a aduce aceasta initiativa la realitate.


   
ReplyQuote
(@rp34ro)
Active Member
Joined: 2 ani ago
Posts: 4
Topic starter  

Aveti dreptate, in esenta eset un demers complicat ai carui succes nu poate fi determinat, dar ideea e ca populatia se tot plange de parlamentari. Avem nevoie sa putem identifica ce sa cerem de la ei. Daca nu suntem in stare ca societate sa identificam 10 sau 12 principii pe care sa le cerem de la ei cu insistenta, atunci ce pretentii sa mai avem? E ca in povestea cu pestisorul de aur. Daca cerem pensii, drumuri si mai stiu eu ce lucruri, ne folosim dorintele nechibzuit. Dupa cum explicam doar o democratie consolidata garanteaza respectarea Constitutiei. Siti ca Constitutia spune tot felul de lucruri despre sanatate, educatie... le putem avea pe toate printr-o democratie consolidata. Succesul tarilor vestice pe asta s-a bazat in trecut.

Pentru mine reprezinta o conditie minima sa ma duc la vot; eu nu voi mai vota pe nimeni care poate incalca Constitutia si nu poate fi tras la raspundere, nu ma intereseaza ce idei geniale are. Puteti argumenta cat doriti ca mai bine sa avem raul mai mic in Parlament, eu nu mai votezi nazisti (si nu exagerez cu nimic cand ii numesc asa). Stiu ca nu rezoneaza demersul cu toata lumea. Eu simteam nevoie sa pun aceste idei in eter ca poate printr-un miracol va conta; daca nu va conta, nu este o problema.

This post was modified 2 ani ago 2 times by rp34ro

   
ReplyQuote
(@admin)
Member Admin
Joined: 3 ani ago
Posts: 15
 

Cuvantul care mi se pare cheie aici este "a cere" - sa le cerem "alesilor" sa faca ceva sau sa fie cumva mi se pare inutil. Cuvantul care ar trebui sa ne motiveze suficient sa gasim solutii este "a face". Nu are rost sa ne cersim libertatea de la "autoritati" si "oficiali", atata vreme cat ne putem "face" libertatea singuri.In continuare suntem cu totii dependenti de sistem intr-un fel sau altul - pentru a munci, pentru a ne castiga existenta, pentru hrana, energie etc (prin sistem inteleg si operatorii de orice fel care se interpun intre noi si resursele de care avem nevoie cu complicitatea statului).

Sa facem libertate inseamna:

- Sa redescoperim traiul in comunitate

- Sa realizam din nou ca ne putem baza unii pe ceilalti

- Sa redescoperim modalitatile prin care putem genera bunastarea pe care ne-o dorim pentru a elimina dependenta de sistem.

Atunci vom fi liberi in adevaratul sens al cuvantului si tot atunci "autoritatile" si "oficialii" vor realiza ca impactul lor asupra noastra a devenim minim spre irelevant. Atunci chiar nu vor mai avea incotro si vor trebui sa recunoasca libertatea noastra, nu sa ne-o "dea" inapoi.

Indiferent cum definim democratia, atata vreme cat practic nu avem exercitiul ei in mod direct, ajungand la consens prin discutii in comunitati, nu putem avea pretentia ca le-am putea cere "autoritatilor" sa implementeze o democratie "adevarata" sau "autentica", pentru ca abia intelegem la nivel teoretic ce e aceea cat sa identificam principiile, dar manifestarea practica in sine, la nivel individual si comunitar in ne este necunoscuta in momentul de fata.


   
ReplyQuote
(@rp34ro)
Active Member
Joined: 2 ani ago
Posts: 4
Topic starter  

Cateva observatii.

1. Cuvantul cheie nu este a cere. Ci a defini. In primul rand a cunoaste care sunt criteriile care ar putea creste controlul societatii civile asupra politicului. Abia apoi vine partea cu cererea. Si nici atunci nu vorbim de cersit, ci de conditionare a votului, adica de negociere.

2. Ce propuneti dvs in mai multe posturi cu ideea de a ne face "propria libertate" este un demers independent si nu cred ca ar trebui sa comparam sau sa le dezbatem in mod exclusiv. Ambele cred au unele merite. In alta ordine de idei, desi cred ca se pot face anumite lucruri utile, credeti ca omul de rand a reusit sa-si faca propria realitate in momentul cand a fost fortat sa poarte masca sau a primit factura dublata la electricitate? Ce incerc sa spun ca e foarte greu spre imposibil sa scapi de sistemul totalitarist care iti este impus de politicieni corupti. Este un subiect in sine de dezbatut si nu cred ca e locul aici...

3. Nu trebuie sa avem consens absolut, trebuie sa avem un grup de oameni care stiu ce vor si care pot cadea de acord cu un numar de idei, eventual le pot prioritiza. Restul pot sa sprijine acest demers. De altfel nici nu se poate obtine consens absolut, nici macar intr-o mana de oameni. Eu cred ca astfel de demersuri se poate sprijini daca lumea intelege motivatia, chiar daca unele lucruri le vezi putin diferit. Se poate.


   
ReplyQuote
(@admin)
Member Admin
Joined: 3 ani ago
Posts: 15
 

...dupa ce identificam, inteleg ca va trebui sa cerem. Deci intre noi si ei asta pare sa fie cuvantul cheie, de aceea l-am subliniat. Noi putem identifica orice principii, oricat de inalte si de nobile - credeti ca daca "le cerem" ni se vor "da"? De asta si zic ca mai bine sa facem, si atunci vom avea, nu va mai trebui sa cerem... 🙂

Daca vom fi suficienti cei care vom face ceea ce ne dorim, si ne cream propria realitate, credeti ca va mai fi nevoie sa cerem ceva cuiva? 🙂

Nu discutam in contradictoriu, insa mi se pare important sa identificam actiunea cu cel mai mare efect pozitiv in directia pe care ne-o dorim.


   
ReplyQuote
(@rp34ro)
Active Member
Joined: 2 ani ago
Posts: 4
Topic starter  

Nu vreau sa descurajez pe nimeni, dar nu cred in ideea crearii propriei realitati. Orice idee de organizare ati avea (sa cresteti propria mancare, monede digitale sau altele, metale - aur/argint, panouri solare, barter...) ei pot neutraliza acest lucru pe care legislativa cu o mare usurinta. Nu incercati sa argumentati cu drepturi, cu constitutie cu tocmai asta e problema. Nimanui nu-i pasa de abuzurile statului, mai ales ca sunt putini cei care sunt treziti si incearca sa scape din sistem; restul sunt o amorsa maleabila in mainile lor. Nu subestimati ura maselor indreptate impotriva celor au posibilitatea dar mai ales vointa de a scapa sub o forma sau alta din sistem. E plin de naivi care cred ca daca au panouri solare for fi liberi, daca au masina electrica atunci nu vor plati impozit sau daca folosesc bitcoin nu trebuie sa plateasca impozit... vise sa crezi ca statul nu-si va crea parghii pentru a controla toate aceste domenii. Acum nu o fac pentru simplul motiv ca nu are impact, dar o vor face de indata ce vor realiza ca pot stoarce bani de acolo. Iar daca nu pot stoarce bani vor interzice activitatea pur si simplu.

Desi sunt sceptic, raman interesat de orice initiativa care poate ocoli realitatile sistemului existent.


   
ReplyQuote
(@admin)
Member Admin
Joined: 3 ani ago
Posts: 15
 

@rp34ro, cred ca a devenit evident cel putin pentru acei putini "treziti" ca ceea ce numim realitate in acest moment este o facatura creata din "povesti" in care suntem practic obligati sa credem pentru ca sunt prezentate ca "oficiale". Daca ei pot construi si impune o "realitate" fabricata, ce ne-ar impiedica si pe noi sa facem acelasi lucru.

Bineinteles ca exista riscuri, nimeni nu neaga acest lucru, dar sunt si mecanisme prin care realitatea pe care o construim sa poata exista "sub radar" si chiar intr-o minima simbioza cu sistemul. Monedele alternative nu trebuie sa fie neaparat digitale, ele pot fi si fizice (si nu neaparat sub forma de moneda, ci pe hartie. Producerea hranei nu e nevoie sa fie individuala ci colaborativa si exista forme de organizare legiferate sub care poate fi pusa, de exemplu cooperativele sau asociatiile non-profit.

Bineinteles ca statul poate legifera impotriva lor insa sunt sigur ca limitele creativitatii oamenilor sunt mult mai extinse. Mai mult decat atat, daca legile si constitutia actuale sunt practic irelevante pentru ei, de ce ar fi legislatie indreptata impotriva initiativelor noastre relevanta pentru noi? In cele din urma este vorba despre cuvinte, numai conditionarea noastra ca aceste cuvinte trebuie respectate pentru ca provin de la o autoritate ne face sa dam inapoi - ce ne impiedica sa renuntam la aceasta conditionare?

In cele din urma este vorba despre libertate, iar libertatea trebuie exersata, nu "ceruta" de la cei care ne-o limiteaza. Democratia de exemplu trebuie exersata si trebuie sa o facem noi, direct, nu sa-i stabilim principii pe care apoi sa pretindem sa fie respectate de cei care ne asupresc oricum, pentru ca nu se va intampla asta niciodata.

Dupa parerea mea (si nu pretind sa am in mod absolut dreptate), sunt mai multe sanse sa ne cream propria libertate si democratie decat sa ne asteptam sa ne fie "acordata" de catre sociopatii si psihopatii care ne conduc.


   
ReplyQuote
Share: